Pàgines

dimecres, 22 de desembre del 2021

Últim dia de trimestre

Avui l'alumnat de 1r d'ESO ha realitzat un cinefòrum, una sessió de jocs de taula, el taller amb la postal de bons desitjos que inclou el codi QR amb el vídeo-felicitació de l'Institut-Escola i el tant esperat amic (o amiga) invisible fet casolanament! Tot i que hi havia alumnat a casa, hem aprofitat els avantatges que ens proporcionen les noves tecnologies i s'han pogut connectar per videoconferència.

Ha estat un matí ple d'intensitat en el que hem aprofitat per a desitjar-nos unes bones festes. Esperem que les vacances ens ajudin a carregar les piles i a encarar el 2n trimestre amb molta energia positiva!

Ens veiem al 2022!






Resum de tallers creatius

Aquest primer trimestre del curs, l'alumnat de 1r d'ESO de Tallers creatius (la franja de matèria optativa)  havia de preparar i portar a terme un taller adaptat a les necessitats i preferències del grup de companys i companyes. Així doncs, en parelles o grups de tres, els nois i les noies van planificar el seu taller que, posteriorment, van portar a terme a l'aula amb el grup-classe dins el calendari de distribució dels tallers que havíem pactat inicialment.

Al llarg d'aquests tres mesos han sortit propostes ben diverses: experiments, tallers de cuina, dinamització de jocs o esports, ceràmica, slime, teatre, informàtica, manualitats... Realment hi ha hagut força implicació tant per part de l'alumnat que dinamitzava cada taller com per l'alumnat a qui anava dirigit. Us deixem un recull d'imatges representatives dels tallers.

De cara al gener, acabarem de realitzar uns tallers que ens van quedar pendents i, després, presentarem una nova dinàmica que portarem a terme durant el segon trimestre, sempre partint dels interessos de l'alumnat.
















dilluns, 20 de desembre del 2021

Club de lectura de La noia ocell

Darrerament hem portat a terme a les aules de 1r i 2n d'ESO el club de lectura del llibre La noia ocell, de la Sandy Stark. Aprofitant una hora de codocència, un docent s'emporta l'alumnat lector per tal de treballar al voltant de la lectura. 

Aquesta activitat forma part d'una de les propostes voluntàries de la matèria de Constel·lacions literàries en la què l'alumnat ha de llegir tres lectures proposades pel concurs Protagonista jove. Un cop llegides les tres lectures, d'aquí a uns mesos, hauran de votar quina els ha agradat més.

Per aquesta iniciativa hem comptat amb el suport de la BD3 que ens ha prestat un lot de llibres.



dimarts, 14 de desembre del 2021

Davant el racisme no callis!

Us presentem el curtmetratge que ha fet el CMIAT "Davant el racisme no callis!", un curt per mostrar situacions i conductes racistes que es poden donar a les aules.

El 12 de desembre és el DIA INTERNACIONAL DE LLUITA CONTRA LA ISLAMOFÒBIA. I Una bona manera de reflexionar i compartir el tipus d'assetjament que reben molts alumnes i pensar-hi entre totes i tots és compartint aquest Curtmetratge! Un curt ideat pel Consell Municipal de la Infància i Adolescència de Terrassa, nois i noies d'entre 10 i 14 anys entre els quals hi ha representants del Sala i Badrinas, que van mostrar una gran preocupació sobre el racisme que es dona en la vida quotidiana i a voltes també a les aules.

Amb la participació i col.laboració dels seus companys i companyes, al llarg del curs passat van idear el guió, amb la col·laboració de SOS Racisme a través d'un taller i el suport del Servei de Ciutadania de l'Ajuntament. Un cop creat el guió, al llarg d'aquest darrer trimestre van trobar-se de nou per preparar i fer la gravació del curt que us presentem.

Davant el racisme no callis!




dilluns, 13 de desembre del 2021

Eleccions d'alumnat al Consell Escolar

El passat 25 de novembre, a l’Institut-Escola Sala i Badrinas es van dur a terme les eleccions del consell escolar. Aquest any amb una novetat: la votació de representants del sector d'alumnat. Però abans de saber qui va guanyar, us explicaré què es fa dins el consell escolar.

Els consells escolars de les escoles i instituts donen veu a: les famílies, l’alumnat (de secundària) i a les persones que hi treballen (personal docent i personal d’administració i serveis). Tot això ho fan per a debatre i aportar idees amb la finalitat de millorar l’escola o institut.

Qui va presentar la seva candidatura del sector de l'alumnat? De 1r d'ESO, la Judith .R., la Marina B., l'Aya F., el Roger Ll., l'Elisa S., la Valeria S., la Carla M. i el Nil P. De 2n d'ESO, la Mariona T., l'Elsa T., el Joan L. i la Laura P. Totes les persones candidates havien de preparar-se un breu vídeo que es va presentar a les tutories abans de fer les votacions.

Ara que ja sabeu què és i qui s'hi va presentar, us explicaré qui va guanyar del sector d'alumnat. El o la guanyadora per a representar l'alumnat dins el Consell escolar de la secció d’alumnes ha estat l’Elisa de 1r B. Enhorabona!

Nil P., de la comissió d'alumnat de Comunicació



dijous, 9 de desembre del 2021

Tiretes solidàries

Des de secundària també ens afegim a la iniciativa de les Tiretes solidàries. Al vestíbul de 2n d'ESO hi ha aquesta fantàstica bústia. Gràcies per la vostra col·laboració!


diumenge, 28 de novembre del 2021

Participem al plenari del CMIAT

El passat dissabte 20 de novembre va comptar amb la representació de l'alumnat referent de 1r i 2n d'ESO del nostre centre. 

Coincidint amb la commemoració del DUDI, van reflexionar sobre els Drets dels infants i també van intervenir explicant perquè s'havien presentat i què esperaven del CMIAT. Des de l'organització ens han dit que hi van haver grans intervencions, grans paraules i que va ser molt emotiu.

 

Us deixem tot seguit enllaços de notícies que van sortir a la premsa digital i també un mini-reportatge de Canal Terrassa.

  

El CMIAT reivindica els drets dels infants i els joves de Terrassa
El Plenari d’inici de curs del Consell ha exposat els temes que més preocupen als infants i joves de la ciutat


El CMIAT proposa crear més espais segurs de joc a Terrassa
El Plenari del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència s'ha reunit avui a l'Auditori Municipal


Canal Terrassa

https://terrassadigital.cat/els-infants-i-joves-del-cmiat-decidiran-els-temes-a-tractar-per-al-curs-2021-22/


divendres, 12 de novembre del 2021

La castanyada

Aquest any, per celebrar la castanyada a l'etapa de secundària, l'alumnat de la comissió de festes ens va preparar una gimcana amb uns quants jocs per passar l’estona i ens vam poder disfressar del que volíem (no obligatòriament). Tot i això, creiem que hi ha coses que s'haguessin pogut millorar. 

Per exemple, en general els alumnes no li vam donar gaire importància a aquesta celebració. Des del nostre punt de vista, els altres anys van estat molt millor. Pensem que les activitats que han elaborat els de comissió de festes no han estat gaire elaborades: les activitats eren molt senzilles i força avorrides. A nosaltres ens hagués agradat que hi hagués més diversió perquè vam tenir dues hores al Parc de Vallparadís i no les vam aprofitar.

També és important destacar que la participació de l'alumnat dels diferents grups ha estat irregular. En una classe, per exemple, els alumnes s’han implicat i els hi ha agradat una mica més que a una altra.

Redactors/es: Noor el Moulat, Andreu Lara, Georgina Borrell i Irina Sànchez,
alumnat de la comissió de comunicació





 


dimarts, 26 d’octubre del 2021

Observació astronòmica

L'alumnat de 1r d'ESO estem realitzant el projecte verd anomenat: 3, 2, 1...ens enlairem!!! L'objectiu d'aquest projecte és aprendre com és l'Univers i com el podem representar, ja que caldrà que acabem creant un vídeo d'una història que passi a l'Univers. 

Dins d'aquest projecte el passat 13 d'Octubre vam realitzar una sortida astronòmica, amb l'alumnat i les seves famílies. Ens van acompanyar dos professionals de l'Agrupació Astronòmica Terrassa. Primer ens van fer una xerrada sobre l'Univers i en concret el Sol i després ens van explicar el que veuríem. 

Després vam sortir al pati dels mòduls i vam poder observar la Lluna amb els dos telescopis que ens havien muntat. Vam tenir una mica de núvols... que no ens van permetre veure gaires astres durant una estona... però també així vam aprendre que per fer ciència cal tenir paciència!! I la veritat és que els que van tenir més paciència van poder arribar a veure, els cràters de la lluna, les llunes de Júpiter i l'anella de Saturn!!!! 

Va ser una experiència molt bona!! Un agraïment a tothom que hi va participar! 

Us deixem que admireu les fotos que va fer l'Adaia Roca de 1rB. 






dilluns, 25 d’octubre del 2021

Protagonista jove - La noia ocell

La setmana passada, dins de Constel·lacions literàries, vam presentar a les diferents classes l'activitat Protagonista jove que consisteix bàsicament en fer de jurat d'unes lectures. Enguany, la iniciativa ha arribat a la 26a edició. Protagonista jove s'organitza en dues categories, per a cadascuna de les quals es proposen tres lectures que s'han de llegir i, un cop llegides, es comenten i es valoren, per acabar emetent una votació que portarà a premiar un dels tres llibres de la categoria. Nosaltres participem a la categoria de primer cicle d'ESO i les lectures proposades són: La noia ocell, Ella i El famosíssim catàleg de Walker & Dawn.
Doncs bé, a la sessió de presentació de la primera lectura, La noia ocell, vam preparar uns fragments de lectura que el/la docent va llegir en veu alta, en grups reduïts vam fer una primera anàlisi de la història i, posteriorment, la vam compartir en gran grup. Realment van sortir idees molt interessants!

En l'última activitat vam demanar a l'alumnat que pensessin: 

Si fos un ocell, de què voldria fugir volant? Per a què utilitzaria les ales?

La resposta la van escriure dins la silueta de la December i les vam penjar al vidre del passadís. Algunes de les aportacions que van sortir són: fugir de l'assetjament, fugir del meu passat, fugir de la guerra... o bé, utilitzaria les ales per visitar altres racons del món, entre d'altres.

Després de presentar la lectura, a l'alumnat que va voler participar al Protagonista jove li vam donar un exemplar del llibre (la BD3 ens va facilitar un lot de llibres), un tríptic on anar anotant les idees de la lectura (més endavant farem un club de lectura) i, també, una guia amb tots els ocells que apareixen a la novel·la. Us deixem una foto del resultat. Us agrada?




divendres, 22 d’octubre del 2021

Llegir té premi

L'estiu passat, l'alumnat que actualment fa 2n d'ESO tenia una tasca de deures que consistia en participar en el concurs anomenat LLEGIR TÉ PREMI. I sabeu què? 10 alumnes (5 per classe) han estat premiats amb un obsequi per a valorar la seva alta participació en l'activitat. Enhorabona Alba, Jan, Inés, Alexey, Adabella, Farners, Irisbelle, Aina C., Georgina i la Laura!

Des de la BD3 estan molts contents de l'alta participació que ha tingut enguany aquesta proposta.



dijous, 14 d’octubre del 2021

Comencem les comissions de l'alumnat!

Divendres passat, 8 d'octubre, vam fer la 1a sessió de les comissions d'alumnat d'aquest curs 21-22. Tal com vam fer l'any passat, des de la comunitat de joves hem organitzat un seguit de comissions de temes diversos per tal de fomentar la participació i l'esperit crític de l'alumnat. 

Així doncs, previ omplir el formulari de tria segons els interessos, l'alumnat es va repartir en les següents comissions (el nom és il·lustratiu del què s'hi fa):

  1. Coeducació
  2. Biblioteca
  3. Espais
  4. Festes-Musical
  5. Sostenibilitat
  6. Dinamització de patis
  7. Comunicació del centre
Les comissions es porten a terme un cop al mes, durant 1 hora, i en totes hi ha un/a docent dinamitzat-la.



divendres, 1 d’octubre del 2021

Tallers creatius

L'alumnat, dins la franja optativa, pot escollir entre realitzar Francès al llarg dels quatre cursos o bé fer Tallers creatius. En aquest espai, busquem que l'alumnat s'impliqui, faci propostes i reforci la seva creativitat. Així doncs, després de fer una pluja d'idees de quins tallers els agradaria fer i de consensuar una llista amb la què l'alumnat se sentia a gust, els nois i les noies es van distribuir per grups i van començar a pensar i organitzar el taller. Properament, en parelles o grups de tres, presentaran a la resta de companyes i companys el taller que han preparat el dia convingut. Hi ha una parella que s'estrenarà la setmana vinent! ;-)





dilluns, 27 de setembre del 2021

Us presentem el primer projecte lila!

El projecte lila inclou les hores de les matèries de Ciències Socials, Música i algunes de les matèries de Català i Castellà. Dins del projecte farem activitats en grup i individuals.

Projecte lila 1r. Climes, paisatges i sons de la Terra

En aquest primer aprendrem coses sobre el moviment de la Terra, les coordenades geogràfiques, mapes, relleu, climes i paisatges. Ens iniciarem en el llenguatge músical i descobrirem quins sons ens ofereix la natura i el nostre entorn.

Per demostrar tot el que hem après cada grup escriurà i crearà un stop motion amb un conte creat per ells mateixos. Cada conte passarà en un lloc diferent de la Terra, d'aquesta manera, hauran de crear el paisatge adequat pel seu conte. També es convertiran en compositors creant la música que acompanyarà el seu vídeo.



Reconeixement a la participació al CLVA

Com ja sabeu, l'any passat vam participar al CLVA i ens vam estrenar a la categoria de Corsaris, que inclou alumnat de 1r i 2n d'ESO.

Tot i que el curs passat el Certamen es va haver de fer de forma telemàtica, fa uns dies, des de l'organització ens van fer arribar un obsequi per a l'alumnat participant del nostre centre, en cadascuna de les diferents categories.

A la Hanna i la Yasmin, actuals alumnes de secundària, els va fer molta il·lusió! Us animem a seguir participant en projectes com aquests! 




 

divendres, 24 de setembre del 2021

Us presentem el primer projecte verd

Aquest any hem fet un tomb metodològicament parlant i combinem el treball per projectes i el treball sistemàtic, a banda que hem apostat per augmentar les hores en què som dos docents del mateix àmbit dins l'aula.

El projecte verd de 1r d'ESO inclou les hores de les matèries de Tecnologia, Ciències Naturals, Visual i Plàstica, i algunes de Matemàtiques. Així doncs, l'alumnat té unes franges horàries a la setmana que les dedica al què anomenem el projecte verd. Hi ha activitats individuals i d'altres en petit grup.

Projecte verd de 1r: 3, 2, 1...ens enlairem! 

El nostre objectiu és crear un vídeo de ficció ambientat a l'univers... caldrà que construïm l'escenari on gravarem el vídeo i aprenguem diferents llenguatges artístics... però compte algunes coses hauran de ser realistes, com per exemple les característiques de l'univers, les mides dels astres (que farem a escala) i els fenòmens astronòmics... esteu preparats??? TRES, DOS, UN... ens enlairem! 





dimecres, 22 de setembre del 2021

Els nostres aniversaris

A tothom ens agraden els reconeixements. I, sobretot, que es recordin del nostre aniversari. Amb aquesta idea, doncs, durant la primera setmana de curs, i dins les activitats programades per a l'acollida emocional, cada grup-classe va crear el seu "calendari d'aniversaris" personalitzat. Com podeu veure a les fotografies, van dissenyar una cartolina per a cada mes i cada alumne/a va decorar una agulla de fusta amb el seu nom i la va enganxar al mes que va néixer. Tot plegat forma part de la idea que l'alumnat s'ha de sentir a gust amb el grup classe i a la seva aula. 





divendres, 17 de setembre del 2021

Primera setmana d'acollida

Acabem la primera setmana del curs amb la que hem volgut fer una bona acollida a l'alumnat de 1r d'ESO. 

Després de la rebuda del primer dia, hem realitzat diverses activitats d'acollida digital i emocional. Pel què fa a la digitalització, hem posat en marxa els ordinadors, hem activat els diversos Classrooms i hem après coses bàsiques de gestió del correu electrònic i del drive. Quant a l'acollida emocional, dimecres vam anar d'excursió al Llac Petit i la veritat és que ens ho vam passar súper bé. També hem fet una activitat relacionada amb els aniversaris de totes i tots, hem ubicat "casa nostra" en un mapa de Terrassa i hem portat a terme diverses dinàmiques de cohesió de grup per acollir l'alumnat provinent d'altres centres i per  conèixer aspectes nous dels companys/es de primària. Una altra de les activitats va ser la confecció d'una polsera de fil, que van intercanviar amb un altre/a alumne/a de la classe.

Hem treballat de valent perquè tothom s'hagi sentit a gust al centre i per les valoracions que han fet els nois i les noies, creiem que ho hem aconseguit.

La setmana vinent comencem les classes habituals i ens estrenarem amb canvis metodològics, dels quals en destaquem el projecte verd i el projecte lila. Us seguirem informant!